به گزارش خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، داود پرهیزکار رئیس سازمان هواشناسی امروز دوشنبه پنجم بهمن در پنجمین کنفرانس منطقهای تغییرات اقلیم که با حضور وزیر نیرو و نمایندگان وزارتخانههای راه و شهرسازی، نیرو و جهاد سازندگی و همچنین مهمانانی از سایر سازمانها و ارگانهای هواشناسی ملی و بین المللی با تاکید براینکه گرمایش جهانی زمین و تغییر اقلیم به عنوان یکی از بحثهای روز جهان مطرح است گفت: سامانه اقلیمی در جهان شامل پنج زیرسیستم هواکره، آب کره، یخ کره، سنگ کره و زیست کره است که این موارد به طور دائم در حال تبادل انرژی و جرم با یکدیگر هستند. اگر ما زمین را به عنوان یک سیاره آبی و یک پیل انرژی الکتریکی در نظر بگیریم به وضوح میبینیم که تبادل انرژیها و تغییر یک زیر سیستم بدون شک بر روی دیگر زیرسیستمها نیز تاثیر میگذارد. به طور مثال با گرمایش هواکره افزایش دمای سطح آب کره را شاهد خواهیم بود و از سویی دیگر کاهش پوشش یخی در یخ کره، زیر آب رفتن خشکیها در سنگ کره و در نهایت نابود شدن سکونتگاههای انسانی، حیوانی و گیاهی در زیست کره را شاهد خواهیم بود.
وی در ادامه با اشاره به این مطلب که گرم شدن زمین طی ۵۰ سال اخیر امری اثبات شده است گفت: با توجه به گزارشات موجود از سوی سازمانهای بین المللی این افزایش دما باعث کاهش وقوع هوای سرد و در مقابل افزایش وقوع هوای گرم شده و میانگین آن را زیاد میکند. این مسئله در نهایت نشان دهنده احتمال ضعیف بازگشت ما به داشتن روزهایی سرد تا ۱۵ درجه سانتیگراد زیر صفر در تهران خواهد بود.
رئیس سازمان هواشناسی در ادامه افزایش دی اکسید کربن را عامل اصلی اسیدی شدن آب اقیانوسها دانست و آن را خطری جدی برای محیط زیست اقیانوسی اعلام کرد و گفت: با گرمایش جهانی زمین عواملی چون توسعه پایدار، امنیت منابع طبیعی، امنیت غذایی، جنگلها و مراتع، آب شرب، شیلات، سلامت و تنوع زیستی جانوری و گیاهی تحت خطر قرار گرفته و به شدت تخریب میشوند.
پرهیزکار آسیب کشورهای مناطق خشک و نیمه خشک مانند ایران را در این بحران بیش از سایر کشورها اعلام کرد و افزود: با گرمایش زمین شاهد وقوع طوفانهای بیشتر، بارشهای رگباری، وقوع خشکسالی و... با شدت و تکرار بیشتر در این مناطق خواهیم بود.
نائب رئیس پنجمین کنفرانس تغییرات منطقهای اقلیمی در بخش دیگری از سخنانش افزایش فراوانی سالهای کم بارش، خشک شدن بسیاری از رودها و تالابها، افزایش بارشهای رگباری، کاهش فراوانی بارش برف و موارد مشابه آن را نشان دهنده وقوع خشکسالی در ایران اعلام کرد و گفت: طی ۸ سال اخیر بارش باران در ایران کمتر از حد نرمال بوده است که خود نشان دهنده انباشت خشکسالی در کشور است.
وی سازگاری با شرایط موجود را تنها راه مقابله با تغییرات اقلیمی دانست و اضافه کرد: بررسی، پایش و ارزیابی خشکسالی به صورت مستمر، بررسی اثرات تغییرات اقلیم بر روی حوزههای مختلف خصوصا زیرساختهای اساسی و مدل سازی شرایط اقلیمی برای دورههای بعد را به راهکار عمده برای مقابله با تغییر اقلیم خواهد بود تا در نهایت شرایط را به گونهای فراهم کند که ما کمتری آسیب را شاهد باشیم.
پرهیزکار با اشاره به برگزاری کوپ ۲۱ در پاریس اعلام کرد و گفت: با توافق ۱۹۷ کشور جهان برای جلوگیری از افزایش دمای کره زمین ایران نیز متعهد شد تا با جلوگیری از تولید گازهای گلخانهای در کشور تا سال ۲۰۳۰ کاهش دمایی ۴ تا ۱۲ درصدی را داشته باشد.
رئیس سازمان هواشناسی در پایان شکلگیری بلند مدت اقلیمها و تغییرات کند آن را موضوعی حائز اهمیت اعلام کرد و افزود: اقلیمها همانگونه که در مدت زمان بسیار طولانی شکل میگیرند در صورت امکان بازگشت نیز زمان زیادی را برای برگشت شکل اولیه خود احتیاج دارند. این درحالی است که بسیاری از این تغییرات غیر قابل بازگشت هستند بنابراین باید به این موضوع توجه کرده و از این تغییرات جلوگیری کنیم.
نظر شما